بررسی یونیت دندانپزشکی و اجزای آن
معرفی یونیت دندانپزشکی و اجزای آن
باید گفت که یونیت ، قلب هر دندانپزشکی است و کوچکترین اختلال در آن باعث مختل شدن کارایی کل مطب می شود.
صندلی دندانپزشکی یک وسیله پزشکی مخصوص است که برای حمایت از کل بدن بیمار، مانند یک تختخواب طراحی شده است به طوری که دندانپزشک بتواند بیمار را در هر موقعیتی قرار دهد.
همانگونه که از نام آن مشخص است ، تنها مکانی که این وسیله را پیدا می کنید دندانپزشکی است و برای کمک به دندانپزشک در انجام معاینات، جراحیهای دهان و… استفاده میشود.
یونیت دندانپزشکی
اجزای اصلی یونیت دندانپزشکی
پایه و بازوی یونیت : یونیت دندانپزشکی و تمامی قطعات مربوطه از جمله چراغ یونیت برروی یک بازوی افقی نصب میشود. استقامت فیزیکی بازو و محل باید آنگونه طراحی شود که مجموعه سیستم، متعادل، بدون لرزش و. با حداقل وزن ممکن مستقر باشد.
چراغ یونیت: مقدار نور لازم جهت کار دندانپزشک فراهم شده و باید نور سفید و بدون سایه ارائه شود؛ و در مقابل آب تا حد مناسبی مقاوم باشد. شدت نور در یونیت بستگی به نوع و جنس شیشه انعکاس یافته که در پشت لامپ قرار گرفته شده دارد. و معمولاً شدت نور از ۲۴۰۰۰ تا ۸۰۰۰ قابل تنظیم است.
میز دستیار: دکمههای تابلت معمولاً بر روی میز دستیار وجود دارد. در یونیتهای کارتی تابلت به صورت یک میز جدا و پرتابل در کنار یونیت قرار میگیرد. برروی میزهای یونیت هولدرهایی جهت نگهداری اینسترومنتها، لایت کیور، پوآر، کویترون و … قراردارند. نحوه قرارگرفتن اینتسرومنتها برروی این هولدرها به طوری می باشد که با برداشتن و قرار دادن اینسترومنت. برروی این یونیتها میکروسوئیچ موجود در آن قسمت عمل کرده و باعث عملکرد و قطع عمکرد اینسترومنتها میشود. درضمن کنترل فشار هوا و آب نیز معمولاً با پیچهایی که در زیر این میزها تعبیه شده است، صورت میگیرد.
کاسه کراشوار و دوش آب لیوان: کراشوار باید عمق مناسبی داشته باشد؛ و فاصله آن تا بیمار طوری باشد که هنگام تخلیه آب دهان اطراف آن خون و یا آلوده نشود؛ و آب کاملاً درون کراشوار چرخش داشته و خرده های آمالگام و یا خرده های دندان وارد فاضلاب نشود؛ و آب داخل کراشوار تخلیه مناسب داشته باشد. معمولاً کراشوار از جنس چینی، سنگی، پلاستیکی و … بوده و یک دوش آب لیوان نیز به آن متصل است که مقدار آب موردنیاز جهت شستشوی دهان بیمار پس از جراحی را تأمین میکند.
میز (کنسول) دندانپزشک یا تابلت: میزی می باشد در کنار یونیت دندانپزشکی قرار گرفته و چپ و یا راست بودن آن قابل تغییر است. روی این میز یک سری دکمه جهت کنترل قسمتهای مختلف یونیت دندانپزشکی و حتی امکانات دیگر نیز وجود دارد. از مهمترین کلیدهایی که معمولاً بر روی تمامی یونیتهای دندانپزشکی یافت میشود میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
Chair up/down: این دکمه باعث حرکت صندلی به سمت بالا و پایین میشود.
Backrest movement: این دکمه باعث جلو و عقب شدن پشتی صندلی میشود.
Cold/hot water: این دکمه باعث ریزش آب گرم یا سرد از کراشوار می شود.
Height control: باعث کنترل و روشن و خاموش شدن چراغ یونیت دندانپزشکی میشود.
Instrument speed control: باعث کنترل سرعت چرخش آنگل و توربینهای دندانپزشکی می شود.
Zero position: صندلی را به وضعیت صفر برده و باعث ریزش آب از دوش آب لیوان می شود.
جعبه جانبی یونیت: مهمترین قسمت اصلی یک یونیت جعبه فرعی آن است که در آن بزاق کش جداکننده. آمالگام و منبع ذخیره آب وجود دارد.
هندپیس
قطعات دستی یا هندپیس: قطعاتی چرخشی هستند که به منظور بریدن، تمیز کردن و صیقل دادن دندان استفاده می شود.
اجزای اصلی صندلی عبارتند از:
– شاسی صندلی: سازه اصلی یونیت دندانپزشکی شاسی آن است که از سه قسمت پایینی، میانی و بالایی تشکیل میشوند. این سه قسمت توسط لولاهای فولادی و بوشهای برنزی نسبت به یکدیگر حرکات تاشونده و عاری از لرزش دارند.
پشتی صندلی: پشتی یونیت دندانپزشکی معمولاً از جنس فایبرگلاس و به صورت یکپارچه هستند.
تشک صندلی: بطور معمول جنس روکش تشک و پشتی آن از جنس چرم مخصوص می باشد؛ و تشک یونیت جهت دسترسی به قسمت داخلی صندلی میتوان از آن جدا کرد.
زیر سری: در طراحی زیر سری ها تلاش میشود در حین کار لرزش کمتری داشته باشد. زیر سری های دندانپزشکی دارای ۳ درجه آزادی: تغییر ارتفاع، تغییر زاویه زیرسری و تغییر زاویه زیر گردن میباشند.
زیر دستی: زیر دستی یونیت دندانپزشکی نیز در قسمت چپ دستگاه می باشد. تا بیماران بتوانند از سمت راست به راحتی بر روی صندلی قرار گیرد.